Kangerlussuaq (Sdr. Strømfjord)
Kangerlussuaq er tidligere amerikansk base - oprettet og benyttet under 2. verdenskrig. Først i 1992 forlod de sidste amerikanske militærpersoner basen. Det er forholdsvis nyt, at man får lov til at lande der uden særlig tilladelse. 

Amerikanerne solgte basen, incl. ALT til grønlænderne for 1 dollar, men så skulle grønlænderne altså også selv rydde op. Det er både spændende og synd på samme tid. Der blev nemlig ikke ryddet op. 

 

 

Kangerlussuaq ligger i bunden af en 170 km lang fjord. Det sidste stykke helt inde ved lufthavnen er sandslette. "Fossilsletten" kaldes en del af området også pga de mange tilgængelige fossiler, som blev dannet for 12.000 år siden. 

Verdens nordligste 18 hullers...
I bunden af fjorden, på en del af sandsletten, findes sågar en golfbane!!

Kangerlussuaq er egentlig ikke nogen by, men mere bare "en landingsbane" omgivet af containerlignende huse. Her er ca 200 fastboende som stort set alle er beskæftiget på lufthavnsområdet. Fra Kangerlussuaq er der bare 25 km til indlandsisen.  
 

Der findes blandt andet 3 flyvrag i området - de styrtede ned i et uvejr i 1968. Pga klimaet i Grønland ligger disse stadig den dag i dag, og ser ud som den dag de faldt ned. VW på indlandsisen
Ca. 100 km inde på indlandsisen har Folkevogn et testcenter. Her kan de forholdsvis nemt udvikle de nye modeller uden vindueskiggere. Bilerne ankommer i de store gamle Herkulesfly, og bliver transporteret derud gemt i store container-slæder, interessant projekt. 


NEXT

Meget andet end base
Så snart man vandrer væk fra base-området er der meget smukt; fjeldtoppe, søer og vandfald - flere steder med indlandsisen som baggrund. Også dyrelivet er spændende og varieret - kom selv tæt på både moskus, ren, blåræv og adskillige spændende fugle.

© 2002 lotte frost www.frost-n-fun.dk