Efter to dage i Sdr. Strøm gik turen videre med Grønlandsfly til Ilulissat. Det smukkeste syn mødte os allerede fra flyet, hvor vi klart kunne se den imponerende isfjord, der har givet stedet navn.
 
Ilulissat (Jakobshavn)

6.000 hunde
I Ilulissat er der hunde overalt. I alt ca. 6.000 i byen. Næsten hvert hus har deres egen hundeflok - et spand. Indbyggerne er afhængige af hundene om vinteren - til transport, til fangst og til slæde- konkurrencer. De der bor i lejlighed har deres hunde gående på et par arealer i udkanten af byen, hundepladserne. 

Hundenes forfatning Temperament
Jeg var advaret imod hundenes tilstand. "De er magre, bliver mishandlet og forsømt, gå ikke til dem", osv osv....
Måske fordi jeg var forberedt på det værste, blev jeg faktisk positivt overrasket. Naturligvis så jeg forsømte hunde, syn jeg helst havde været foruden, men generelt så de godt ud, og var venlige og imødekommende. Mange hunde løb frit omkring i byen, primært tæver med hvalpe og unghunde. De var alle meget frimodige, nysgerrige og ville gerne snakke. Hundene må gå løse, mens de er hvalpe og unghunde, herefter skal de være lænket/indhegnet. De "vilde hunde" som man kalder de voksne løse hunde må skydes af hundefangeren. Han blev set i byen, men jeg hørte aldrig et skud - i betragtning af hvor mange løse hunde der var, så er min vurdering, at man tager forholdsvis let på den regel. 

Hjemmefra hører vi hvor barskt et temperament den grønlandske slædehund har. Men jeg må sige, at også på det punkt blev jeg meget overrasket.

Både i Kangerlussuaq og Ilulissat står de voksne hunde lænket - ikke i noget der ligner vores stakeout, men i 2-3-4 meter lange kæder eller reb(!!), hvor flere hunde som oftest kan nå hinanden. Og ikke nok med det, tæver og hvalpe render rundt imellem dem. Ikke een gang så/hørte jeg noget der bare lignede et slagsmål.

Naturligvis sker det, at to hunde ryger i totterne på hinanden, eller en hvalp får tirret en voksen hund så meget at den får klø, og måske endda bliver slået ihjel, det ved jeg - men vore huskyer kan jo også ryge i slagsmål, selvom vi betagter dem som meget sociale. 

De hunde jeg mødte var alle meget sociale - på en rigtig sund måde!!


Lederskabsøvelser under indtagelse af fisk og sælluffe på hundepladsen.

 

 
En unghund boltrer sig blandt to lænkede.

NEXT


© 2002 lotte frost www.frost-n-fun.dk