Truet af scooteren?
Der er naturligvis også en del snescootere, men heldigvis er hundene stadig at foretrække for mange, både unge og gamle.

Der er flere årsager hertil. Een af årsagerne er, at man stadig ikke må fange sæler fra scooter, en anden er tradition!! Mange gør sig heldigvis umage for at bevare, vel nok en af de allerældste grønlandske traditioner, slædehundekørslen.
De bidske hunde...
I Ilulissat ryger i snit et barn om året, siges det. Dræbt af en hund.
MEN... der er ikke tale om bidske hunde der angriber - der er typisk tale om hændelige uheld. Dvs børn, der fx render og leger mellem kæderne, og måske i legen kommer til at træde på en sovende hund, eller det kan være i en fodersituation, hvor et barn ikke respekterer hunden olign. Det er naturligvis ganske forfærdeligt når det sker, men man skal nok alligevel passe på, ikke at gøre hundene bidske på den baggrund alene.

Rent faktisk forlyder det, at indbyggerne selv ikke reagerer ved fx. at forlange hunden aflivet, og ej heller bebrejder ejeren. Det er en kendt risiko, hvor hårdt det end måtte lyde...

- og de "bidske" børn
De grønlandske børn kunne måske have gavn af at lære lidt om at respektere hundene. På et par ture, mødte jeg flere børn, hvor jeg følte behov for at spørge dem, om de ikke kunne li' hunde...  
De kiggede måbende på mig, og svarende tøvende "jo". På mit næste spørgsmål om, hvorfor de så ikke var søde ved dem, fik jeg typisk ikke noget svar.

Slædehundesporten
- en dejlig udvikling for en dansk slædehundeelsker !!
En medvirkende årsag til, at de unge trods alt ca. fifty/fifty vælger hundene fremfor scooteren, er en stigende interesse for slædehundesporten. 

Der afholdes hvert år både Bygde Mesterskab og Grønlands Mesterskab mv. 20-30-50 km's konkurrencer, nogle hvor man kører med passager og nogen hvor man kører alene. En gennemgående regel er, at al hjælp til hundene er forbudt. Slædekøreren må ikke stå af slæden. 

En glædelig bivirkning ved interessen for sporten er, at de der træner til konkurrence med deres hunde nu rent faktisk kan se en gevinst i ordentlig socialisering, god behandling, fornuftig avl og et ordentligt foder.
De fleste har nemlig  indset, at det spand, hvor hundene er præget fra hvalpe, trænet regelmæssigt, og i god helbreds- og foderstand, ofte er det spand der vinder konkurrencen!!

NEXT

Nyd de sidste 4 sider
stemningsbilleder
- lutter enestående natur !!

© 2002 lotte frost www.frost-n-fun.dk